Taşeron Firmada Çalışmanın İnşaat Mühendisine Katkıları

  • 1 yıl önce
  • 0
Pek çoğumuz iş hayatına başlarken elimizdeki sınırlı seçenekleri değerlendirmek zorunda kalıyoruz. İnşaat Mühendisliği veya Mimarlık bölümlerinden yeni mezun olan arkadaşlarımızın karşısına en fazla çıkan fırsat ise taşeron firmalardaki iş fırsatları olmakta. Öncelikle taşeron firma nedir ve ne iş yapar konularına birlikte bakalım.

Taşeron İnşaat Firması Nedir ve Ne İş Yapar?

Taşeron firma kavramı esasen sadece inşaat sektörüne has değil tüm sektörlerde bulunan bir kavramdır. İnşaat sektöründe taşeron firmalar teknik tabirle “Alt Yüklenici” olarak geçmektedir. Alt yüklenici firmalar sektörde belirli bir alanda Yüklenici ile sözleşmeli şekilde iş yapan firmalardır. Yani örneklendirirsek müteahhitlik belgesine sahip bir inşaat firmasının yapıyor olduğu projenin ince işlerini, kaba yapı işlerini, izolasyon işlerini ve bu gibi diğer inşaat kalemlerini yürüten firmalara taşeron diyoruz. Taşeronlar izolasyon gibi tek bir işe odaklanabildiği gibi çoklu kalemleri de üstlenebilirler. Örneğin kaba ile inceyi birlikte yapabilen taşeron firmalar da mevcuttur.

Neden Alt Yüklenici Firmalarda daha fazla iş imkanı var?

Bu sorunun yanıtı son derece basit. Ülkemizdeki inşaat firmalarının yaklaşık %75’ini taşeron firmalar oluşturuyor. Yani projeyi çizen, mühendisliğini yapan, müteahhitliğini ana yüklenici olarak yapan teknik firmaların oranı sektördeki payda daha az. Ağırlıklı olarak sahada işleri yürüten bu taşeron firmalar istihdam sağlamakta. Bu sebeple mühendis, mimar gibi personel ihtiyaçları da oldukça fazla.

Yeni mezun oldum, taşeron firmada çalışmam iyi bir seçenek mi?

Öncelikle elimizdeki seçeneklere bakmak gerekiyor. Yeni mezun oldunuz ve çevrenizde inşaat sektöründen herhangi bir tanıdığınız yok, stajlarınız network anlamında verimli geçmedi veya oradaki bağlantılarınızı da kullanamadınız. Bu senaryo oldukça yaşanan bir senaryo diyebiliriz. Endişe etmeyin, pek çoğumuz mezun olduğunda bu şekilde bir manzara ile karşılaşıyor.

Peki yapılması gerekenler neler? En başta odaklanmamız gereken konu büyük firmaların yanı sıra sahada bizzat işleri yürüten taşeron firmalar ve bu firmaların yetkilileri. Sektörün çoğunu bu firmaların oluşturduğundan bahsetmiştim. Bu firmalarda çoğu zaman personel ihtiyacı olur ancak işler genellikle ilanlar ile yürütülmez. Bu sebeple direkt olarak firma yetkilisine veya firma sahibine ulaşmak ve kendisine onun alanında yapabileceklerini, işe nasıl katkı sağlayabileceğini anlatmak sizin iş bulmanızda önemli bir katkı sağlayabilir. Sektördeki firmalarda kendinize sağlayacağınız katkıların yanı sıra yeni mezun olsanız dahi firmalara nasıl katkı sağlayacağınızı sunmanız sizi bir adım öne taşıyacaktır.

Tüm bunların yanı sıra workindo.com gibi inşaat mühendisliği ve mimarlık alanlarında sektörde istihdamı teşvik eden platformlara bakarsanız bu tür firmaların oldukça fazla sayıda teknik personel aradığını da görebilirsiniz. Bu sayede hiç yetkiliye ulaşmakla zaman kaybetmeden mevcut ihtiyaçları da değerlendirebilirsiniz.

Peki bu firmalardan hangisini tercih etmeliyiz, hangisi bize katkı sağlar, taşeron firmalarda çalışmak bizi ne yönde geliştirir? Şimdi gelin bu soruları yanıtlayalım.

İnşaat Mühendisliğinden yeni mezun oldum, taşeronda çalışmam bana katkı sağlar mı?

Öncelikle karşımıza çıkan fırsata detaylı şekilde bakmamız önemli. Örneğin bu taşeron bir ince yapı firması ise bu alanda gireceğiniz iş sizi sadece ince yapı alanında geliştirmeyecektir. Gireceğiniz bu iş size smslek hayatının en önemli ihtiyacı olan organizasyon bilgisi ve tecrübesi, ekip ve zaman yönetimi gibi konularda size önemli deneyimler kazandırabilir. Yani gireceğiniz işe tek bir odakta kalacağım gözü ile bakmayın. Tabii ki ilgili alanda öğreneceğiniz teknik bilgiler de mesleki gelişiminiz için katkı sağlayacaktır. Örneğin bir izolasyon firmasına girerseniz su yalıtımı ve bunun betonarme işler, ince işlerle olan bağlantısı gibi pek çok teknik konuyu detaylı şekilde öğrenebilirsiniz. Hatta buradan yola çıkarak bu yalıtımın yapıldığı inşaat bileşenlerini de görmüş olursunuz.

Özetlersek taşeron firmada başlamak asla bir kayıp değildir. En başta size organizasyon ve ekip yönetimi konularında tecrübe sağlar, bunun haricinde sektörde artık kapıdan içeri girmiş olacaksınız. Yani network kazanmaya ve bu ilişkiler ağını iyi değerlendirmeye özen gösterin. Aslen sektör o kadar küçük ki ufak bir firmada birlikte çalıştığınız bir kişi bambaşka bir yerde de karşınıza çıkabilir. Bu sebeple herkesle mümkün olduğunca iyi geçinmeye ve iyi ilişkiler kurmaya bakın. Yeni mezun olan veya tecrübesiz arkadaşların pek çoğunun bir sorunu da bu ilişkiler ağı olmakta.

Bu gibi firmalardan başlayarak devamında hedeflediğiniz yüklenici, tasarımcı pek çok firmaya geçiş sağlayabilirsiniz. Taşeron firmalarda elde edeceğiniz deneyimler bu firmaların pek çoğunun gözünde değerli olacaktır.

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak